Wat is helicobacter pylori?
DEFINITIE
Helicobacter pylori is een bacterie die bij veel mensen in de maag voorkomt.
In sommige gevallen veroorzaakt deze bacterie een ontstoken maagslijmvlies, een maagzweer.
​
GESCHIEDENIS Helicobacter pylori
Twee Australische artsen, Robin Warren en Barry Marshall namen bacterie Helicobacter waar bij mensen met een maagzweer. In 1983 lieten zij door middel van een ingezonden brief naar The Lancet weten spiraalvormige bacteriën aan te treffen bij een groot aantal patiënten met een ontstoken maagwand.
Robin Warren en Barry Marshall stelden dat een maagzweer door bacteriën wordt veroorzaakt. Aanvankelijk geloofde men de theorie dat de maagzweer door bacteriën wordt veroorzaakt niet.
Als experiment besmette Marshall zichzelf met Helicobacter pylori en kreeg een maagzweer. Dit werd bevestig door een gastroscopie, waarop hij een antibioticum nam. De klachten verdwenen.
Wereldwijd is nu aangenomen dat een maagzweer wordt veroorzaakt door deze bacterie.
KLACHTEN
In de westerse wereld komt men steeds minder vaak in aanraking met Helicobacter en wordt er geen immuniteit opgebouwd.
Door antibioticum gebruik is de bacterie van aard veranderd en zal vaker de maag beschadigen.
Het gevolg is dat bij besmetting er hevige klachten kunnen ontstaan. Jaarlijks zijn er wereldwijd 750.000 nieuwe gevallen; er sterven aan deze ziekte een half miljoen mensen.
​
-
De meest voorkomende klachten bij besmetting met Helicobacter pylori zijn pijn in de maagstreek. Kenmerkend is een brandend, schrijnend gevoel in de maagstreek of achter het borstbeen, die kan toenemen bij een lege maag en neemt af bij het nemen van voedsel of een maagzuurremmer. De pijn kan uitstralen naar de rug, tussen de schouderbladen of naar de hals.​
-
Vaak is er misselijkheid en een opgeblazen gevoel in de buik.​
-
Misselijkheid kan optreden, soms braken en vaak is er minder eetlust.
-
Reflux. Wanneer het eten terugstroomt in de slokdarm, spreekt men van een reflux. Het slijmvlies van de slokdarm raakt geïrriteerd. Ook bij een reflux ontstaat een brandend, schrijnend gevoel achter het borstbeen voorkomen, met uitstralende pijn naar de rug, de schouderbladen of de hals.
-
Chronische hoest en slikproblemen kunnen ontstaan.
-
Donkere ontlasting. Soms veroorzaakt een maagzweer een bloeding. Het bloed komt via de maag in de darmen en komt uiteindelijk in de ontlasting terecht, dat is te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed. In een enkel geval kan de zweer doorbreken naar de buikholte.
-
Perforatie, de zweer kan doorbreken waardoor er bloed in de buikholte komt. Er ontstaan dan zeer plotseling, hele hevige buikklachten. Om ernstige complicaties te voorkomen moet er bij een bloeding of perforatie met spoed medische hulp ingeschakeld worden.
DIAGNOSE
Bij aanhoudende maagklachten kan door middel van ontlasting test de besmetting worden aangetoond. Er hoeft dus geen bloed te worden afgenomen. Men maakt gebruik van immunochromatografische test.
​
Bij ruim 11 % van de mensen met maagklachten wordt de bacterie Helicobacter pylori in de ontlasting aangetroffen.
Daar veel mensen deze bacterie bij zich dragen is een positieve uitslag geen bewijs van een infectie.
In sommige gevallen wordt de maag onderzocht dmv. een gastroscopie. De diagnose van een Helicobacter pylori infectie berust dan op kweek van de bacterie uit het biopt van de maag.
Door het inwendige onderzoek kan een tumor van de maag of een breuk van het middenrif worden uitgesloten. Dit is een ingrijpend onderzoek. In de eerste fase wordt ontlastingsonderzoek in gezet.
AANTALLEN EN RISICO
De bacterie is besmettelijk, en kan worden doorgegeven via handen, besmet voedsel, ontlasting of water.
-
Mannen hebben vaker een maagzweer.
-
Er is een verhoogd risico bij het roken van sigaretten.
Een langdurige ontsteking kan overgaan in een zogenaamde atrofische maagslijmvliesontsteking. De slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag is dan veel dunner dan normaal.
Helicobacter-infecties van de maag verhogen de kans op maagkanker.
BEHANDELING
De Helicobacter test kan onderscheid maken tussen een maagzweer en een reflux.
Ontlastingsonderzoek is een betrouwbare manier om de Helicobacter pylori aan te tonen.
Bij aanhoudende klachten zal een infectie met Helicobacter pylori worden behandeld met een kuur van twee verschillende antibiotica, daar de bacterie vaak niet wordt gedood wanneer er een soort wordt gebruikt. De bacterie is in toenemende mate resistent tegen tal van antibiotica, daarom moet na de kuur controleonderzoek plaats vinden om te zien of de bacterie verdwenen is.
​
Bron: darmklachten.nl