top of page
Foto van schrijverMarijke Misplon

Hoe eet je zonder grote impact op het milieu?



Door duurzaam te eten kun je de impact op het milieu best wel fors verlagen. De grootste winst behaal je echt wel door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.


Ontdek hoe je duurzamer kunt eten in 7 stappen.

Dit kan super eenvoudig door enkel en alleen andere keuzes te maken.

Bijvoorbeeld door meer groente, peulvruchten en granen te eten en minder vlees en zuivel. En door fruit of ongezouten noten te nemen als tussendoortje in plaats van snacks, koekjes en snoep.


Wie eet volgens de voedingsdriehoek (vergelijkbaar met de Schijf van Vijf ) eet gezonder én duurzamer. Bij beide komt het erop neer om meer plantaardig en minder dierlijk te eten.


Wat je eet heeft effect op je gezondheid, maar ook op je omgeving. Door duurzaam te eten houd je rekening met mens, dier en het milieu. Duurzaam eten hoeft echt niet moeilijk te zijn. Alleen maar biologisch eten is voor veel mensen vaak te kostbaar, maar er is gelukkig meer dat je kunt doen. Ik geef je enkele tips!


Wat is duurzaam eten?

Duurzaam eten heeft met verschillende dingen te maken. Het gaat er vooral om dat er rekening wordt gehouden met dier, mens en milieu. Je kunt voedsel duurzaam noemen als:

Bij de productie:

  • zuinig wordt omgegaan met natuurlijke bronnen als water, energie en land

  • zo min mogelijk verontreinigende stoffen zoals bestrijdingsmiddelen, antibiotica en CO2 in het milieu komen

  • mensen en dieren die bij de productie betrokken zijn zo goed mogelijk worden behandeld


Waarom duurzaam eten?

Voedsel heeft een enorme impact op het milieu. Het produceren van eten en drinken kost grondstoffen en energie en er gaat natuur verloren. Maar liefst 20 tot 35% van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel. Dat is nog meer dan bij vervoer. Door duurzamer te eten kun je je milieu-impact tot wel 50% verlagen. En je slaat 2 vliegen in 1 klap, want als je duurzamer eet, eet je meteen ook gezonder!


In 9 stappen duurzamer eten


1. Verspil zo min mogelijk voedsel Als je slim koopt, kookt en bewaart, hoef je minder voedsel weg te gooien. Het eten is dan niet voor niets geproduceerd. Een boodschappenlijstje en een weekmenu maken, helpt om slim inkopen te doen.

Op maat koken gaat makkelijk met een keukenweegschaal, maatbeker of een eetmaatje.

En door voedsel op de juiste plek te bewaren, blijft het langer goed. Producten met een verlopen THT-(ten minste houdbaar) datum, zoals zuivel, hoef je niet meteen weg te gooien. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.


2. Eet minder rood en bewerkt vlees Vlees heeft een hoog milieu-impact. Vooral rood vlees (rund, varken, geit en schaap) is heel belastend voor het milieu. Vervang rood en bewerkt vlees daarom door peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten, ongezouten noten of ei.

Je kunt ook een keer duurzame vis kiezen met

  • een MSC (deze vis zou met respect voor het milieu gevangen zijn). -

  • of ASC (duurzame kweekvis) -keurmerk.

Vervang vleeswaren op brood door geroosterde groente, hummus of ander plantaardig broodbeleg.


3. Neem niet meer zuivel en kaas dan je nodig hebt

Voor je gezondheid is het gunstig om elke dag enkele porties zuivel te nemen (ca. 300 - 450 ml melk/yoghurt) en zo’n 40 gram kaas (ca. 2 belegde boterhammen).

Meer is niet nodig.

Vooral veel kaas eten zorgt voor een hoge milieubelasting. Beleg je boterham daarom regelmatig met groente, fruit, hummus of pindakaas/notenspread.

4. Eet niet meer dan je nodig hebt en vermijd snacks en snoep Als iedereen die te veel eet, minder gaat eten, levert dit veel winst op voor het milieu. Eet dus niet meer dan je nodig hebt. Vermijd vooral ongezonde producten die veel calorieën bevatten zoals gefrituurde snacks, chips, koekjes, gebak, snoep en ijs.

5. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol Frisdranken, vruchtensappen (let op de E621) en alcohol hebben een hoge klimaatbelasting en zijn niet goed voor je gezondheid. Drink daarom vooral water en thee en koffie zonder suiker. Kraantjes water is het minst belastend voor het milieu.

Bij koffie en thee kun je letten op de keurmerken Fairtrade (Max Havelaar) of Organo Gold


6. Ga voor volkoren graanproducten, groente en fruit Geef bij het samenstellen van je maaltijd de voorkeur aan plantaardige producten. Denk aan volkoren graanproducten (indien geen exorfine verslaving), groente, fruit, aardappelen, peulvruchten, dagelijks een handje noten en plantaardige oliën. De meeste plantaardige producten hebben een lage klimaatbelasting.


7. Let bij groente en fruit op herkomst en seizoen.


Groente en fruit hebben een lage milieudruk. Als je seizoensproducten neemt en let op de herkomst, ben je helemaal groen bezig.




Kies voor groenten die het hele jaar een lage milieudruk hebben. Denk aan broccoli, rode kool, prei, rode biet, ui, wortelen, witlof en bleekselderij. Producten van buiten Europa die met het vliegtuig komen, hebben een hogere klimaatimpact.

Dat geldt ook voor groenten uit verwarmde kassen. Raadpleeg een groente- en fruitkalender online.


8. Lokale producten

Bij lokale producten hoeft er minder getransporteerd te worden. Dat bespaart dus veel energie. Eet eens wat minder tropische vruchten uit verre landen en je bent al een stuk duurzamer bezig. Kies het liefst voor producten uit Nederland en anders uit Europa.


9. Word flexitariër

Het produceren van vlees kost veel energie en is dus niet zo duurzaam. De dieren moeten immers eten en daarvoor moet eerst voedsel worden geproduceerd. Daarnaast is de grote hoeveelheid mest die ze produceren ook niet goed voor het milieu. En wat denk je van alle antibiotica die vaak in de vleesindustrie worden gebruikt?

Het is dus belangrijk om verstandige keuzes te maken wat betreft het eten van vlees.

Het allerdiervriendelijkst én het best voor het milieu is natuurlijk helemaal geen vlees eten. Je kunt een aantal dagen van de week best vegetarisch eten.

Nog beter is natuurlijk compleet vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Iets makkelijker is het om te beginnen als flexitariër. Dat betekent dat je ongeveer twee dagen in de week geen vlees eet, maar vaker kan natuurlijk ook.


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page