top of page
Foto van schrijverMarijke Misplon

Omega 3 en 6 in onze voeding: visolie suppletie is belangrijk voor iedereen!


Omega 3 en visolie zijn als een Siamese tweeling. Het één bestaat niet zonder het ander.


Maar waarom is omega 3 suppletie nu zo belangrijk?

En daarbij, krijgen we met onze voeding niet gewoon genoeg EPA en DHA binnen?

Ben je overigens benieuwd wat precies het verschil is tussen ALA, DHA en EPA? Ik heb voor jullie al wat meer uitleg klaar gezet. Vind je onder de leden.



Lage Omega 3 inname

Gehaktballen, aardappelen, een goed belegde boterham met kaas en op zijn tijd misschien een appeltje; een typisch dieet. Maar de vraag of je daarnaast wel twee keer per week vette vis eet, doet dan weer vaak de wenkbrauwen fronsen.


Zorgwekkend eigenlijk, want de omega 3’s waar vette vissen bol van staan zijn zo ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Ook de gezondheidsraad schaart zich achter deze gedachte. In hun Richtlijnen goede voeding uit 2015, beschrijven ze dat onze gezondheid gebaat is bij wekelijkse visconsumptie. Met name de lange keten omega-3 vetzuren DHA en EPA zijn van essentieel belang voor ons welzijn.


Een frequenter bezoek aan de visboer zou -volgens de gezondheidsraad- dan weer als keerzijde hebben dat onze haring, zalm en makreel opgehoopte gifstoffen kunnen bevatten. Bovendien gaan er bij de verhitting van vis veel van de omega’s verloren.

Helaas slaan we het advies van de gezondheidsraad met zijn allen in de wind; onze DHA en EPA consumptie is desastreus.

Een vrouw overlegd een inname van 58 mg DHA per dag en 50 mg EPA.

Voor de man; respectievelijk 50 en 59 mg.

Wat een adequate EPA en DHA nuttiging is? Dat is afhankelijk van de omega-6 vetzuurconsumptie die daar tegenover staat.

De tegenhanger van omega 3 is omega 6.

Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die we voornamelijk aantreffen in plantaardige oliën. Linolzuur is hiervan de bekendste, en dit essentiële vetzuur krijgen we, in tegenstelling tot omega-3, juist in overmaat binnen via onze soja-, mais- en zonnebloemolie.

Bovendien besmeren we onze boterham met halvarine of margarine en bakken we onze gehaktbal het liefst in bak- en braadvetten.

In essentie zijn deze DHA en EPA tegenhangers helemaal niet slecht voor onze gezondheid, goed zelfs. De verstoorde verhouding met omega-3 is de boosdoener. Om nadelige effecten te voorkomen zouden onze weefsels voor

40 procent uit omega-6 moeten bestaan,

tegenover 60 procent omega-3 (Hibbeln et al., 2006).

Hiervoor zou ons dieet een verhouding van 2:1 moeten hebben, dus twee derde omega-6 in verhouding tot een derde omega-3, een utopie binnen de Belgische keuken.

In een gemiddeld gezin ligt de verhouding zelfs rond de 20:1!

En dat is dus hoogst ongezond (Zárate et al., 2017).

Ter illustratie, om de ideale verhouding te bereiken zouden we onze gemiddelde linolzuurinname moeten halveren en de EPA/DHA consumptie moeten opschroeven naar 750 mg dagelijks (Hibbeln et al., 2006).

Verlagen we de omega-6 in ons dieet niet, dan zouden we voor een ideale verhouding uitkomen op een EPA/DHA inname van ongeveer 1950 mg. Een onmogelijke opgave, zeker omdat onze vis vaak veel gifstoffen bevat. Een goed omega-3 supplement is dus iedereen aan te raden!


Helaas kunnen we lang niet alle Omega-3 supplementen karakteriseren als hoogwaardig. Soms is de toxische waarde te hoog, zijn de vetzuren niet zuiver, of is er geen natuurlijke vitamine E toegevoegd. Ik selecteerde een aantal omega 3 visolie supplementen die aan de strenge voorwaarden van Vitakruid voldoen. Ben je vegetariër of veganist? Dan heb ik een paar kwalitatieve algenolie supplementen geselecteerd!



35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page